LA "B" EN LA MAR DE PARAULES (I)


-b: Segona lletra de l'alfabet. Al final de paraula, es pronuncia com la “p”. Per exemple: la “b” i la “p” de “verb” i “serp” es pronuncien igual.

La “b” és la germana major de les consonants. De segur que ens trobarem amb ella en la mar de paraules, com per exemple:

-babalà: Fer o dir coses “a la babalà” és fer-les o dir-les sense reflexionar.
-babau: Ximple, que no té malícia.
-bacallà: Peix força gros. També s'acostuma a menjar-lo salat.
-bacora: Fruit de la figuera.
-badada: Equivocació. Fer alguna cosa malament per estar distrets.
-badallar: Obrir la boca sobtadament quan ens avorrim, tenim son o gana.
-badar: Estar molt distret, sense fixar-se en el que es fa.
-baf: Vapor que surt d'un líquid molt calent.
-bafarada: Un baf o una olor molt forts que sovint molesten.
-bagassa: Prostituta.
-bagatel·la: Cosa sense importància.
-bagatge: Allò que porta algú quan va de viatge.

L'escriptor valencià FERRAN TORRENT (Sedaví, 1951) és l'autor d'un gran nombre dels llibres més llegits i premiats de la nostra literatura. Ha estat distingit amb premis com el Sant Jordi amb “Gràcies per la propina”, o el Nacional de la Crítica -entre molts altres- amb “Societat limitada”. Del primer llibre que he citat -“Gràcies per la propina”- reproduïsc un paràgraf en que utilitza la primera de les paraules seleccionades avui:
“Si fa no fa, el primer minut el vaig passar bambant al llarg de les cordes -per bé que tot em cridava que havia d'eixir d'allí- i intentant esquivar el llepassa de Carretero, fins que em va encertar un ganxo potent al maxil·lar. Vaig respondre com els bous de lídia ho fan al càstig: traient els braços i colpejant Carratero a la babalà. No era una bona tàctica, ja que aviat m'asfixiaria a causa de la fatiga, però aquell individu havia acudit allà a guanyar-se el percentatge de les apostes -entre cinc i deu mil pessetes!- i era justament ací on es dirimia l'autèntica batalla, perquè la meua motivació, per bé que urgent, no era tan precària”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA "C" EN LA MAR DE PARAULES (IV)

LA "G" EN LA MAR DE PARAULES (VII)

LA "P" EN LA MAR DE PARAULES (XI)