LA "B" EN LA MAR DE PARAULES (II)


En la nostra vida quotidiana parlem, escrivim, llegim... Tot plegat es redueix a utilitzar un idioma per tal de comunicar-nos, entendre-nos i fer-nos entendre. De tal manera trivialitzem eixa imperiosa necessitat que, en convertir-se en rutina, no ens parem a analitzar adequadament aquest fet tan important. Del conjunt de lletres que a cada moment fem ús naixen la mar de paraules, i moltes s'assemblen considerablement d'entre elles, i també, en ocasions, la mateixa paraula pot tenir significats força diferents. Avui, especialment, ha cridat la meua atenció un grup de paraules molt semblants: “balanç”, “balança”, “balancejar”, “balancí” i “balançó”, tan semblants entre elles i tanmateix amb significats diferents. Aleshores, he sentit curiositat per elles i les he incorporades, juntament amb unes quantes més, al següent recull:

-balanç: Moviment que fan les coses al moure's. Estat econòmic d'una entitat.
-balança: Aparell per a pesar.
-balança de pagaments: Estat de l'economia d'un país.
-balancejar: Moviment de vaivé. També vaivé de l'economia quan puja o baixa.
-balancí: Mena de cadira amb les potes arquejades per a balancejar-se.
-balançó: Cadascun dels dos plats de la balança.
-balena: Cetaci de grans dimensions que viu a la mar.
-ballarí/ballarina: Persona que té com a professió ballar.
-bandarra: Persona que enganya o que es comporta malament.
-bàndol: Grup de persones unides per a fer o defensar una cosa.
-banya: Cada una de les puntes grosses i dures que alguns mamífers tenen al cap.

L'escriptora ISABEL-CLARA SIMÓ (Alcoi, 1943) en el conte titulat “La Presidenta”, que forma part del llibre “Dones”, arreplega algun d'aquests mots en el paràgraf següent:

“El consell d'administració de l'empresa té avui reunió. La presideix Magdalena Ortín de Sala, una prestigiosa i destacada economista. És una dona maca, molt ben vestida. El balanç de l'empresa és preocupant i els consellers desgranen un nombre interminable de dificultats: el mercat, la política, la balança de pagaments, la nova llei de crèdits, la recessió...
La Magdalena, que té les celles aixecades i no ha parat de mirar els papers de sobre la taula sense fitar a la cara ni un dels consellers, fa anar un peu, a sota la taula, amb mostres d'impaciència”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA "C" EN LA MAR DE PARAULES (IV)

LA "G" EN LA MAR DE PARAULES (VII)

LA "P" EN LA MAR DE PARAULES (XI)