LA "A" EN LA MAR DE PARAULES (VI)


Hi ha ha dues paraules, en la tria d'avui que, d'alguna manera, jo hi trobe relació d'entre elles, per exemple: anhel: Desig molt gran d'alguna cosa, i andròmina: Cosa que no serveix per a res. Si cerque una raó per enllaçar aquests dos mots, en puc pensar que anhele que el nostre idioma tinga força per reviscolar abans que es converteixi en una andròmina, és a dir, en una cosa que no servisca per a res. Tanmateix podríem enllaçar amb altres paraules del recull, con, per exemple, angunia, que és el malestar que ens provoca el temor de què passe alguna cosa dolenta. O anella, que és el conjunt de peces d'una cadena. En aquest cas d'una cadena de paraules que constitueixen l'idioma. Aquest és el conjunt de mots recollits avui:

-amoïnar: Molestar algú. No deixar-lo tranquil.
-ampolla: Recipient de vidre o de plàstic, que serveix per a contenir líquids.
-andròmina: Màquina, moble o altre objecte que ja no serveix per a res.
-anella: Cadascuna de les peces d'una cadena.
-angúnia: Malestar desagradable provocat per la por que passe una cosa dolenta.
-anhel: Desig molt gran d'alguna cosa.
-anivellar: Igualar una superfície.
-annals: Explicació ordenada de fets històrics.
-aparença: Aspecte exterior d'una persona o cosa.
-arrabassar: Prendre amb violència alguna cosa a algú.

D'aquest feix de paraules, l'última d'elles: arrabassar, és utilitzada per l'escriptora CARME MIQUEL (la Nucia, 1944) en el següent paràgraf de la seua novel·la “La mel i la fel”:

“Anna Maria viu amb tristor les misèries del veïnat de Fontans i té por que la malaltia, que com lladre furtiu penetra dins les cases i ARRABASSA les vides, entre també a la seua. Quan passeja per aquell barri dels afores de Caselles, entre terres fangoses i núvols de mosquits, el seu cor s'encongeix. Els més de trenta anys de criada en casa dels Montant, li havien proporcionat alimentació, aigües més saludables i espais més higiènics. Tot i que les pestes també visiten les cases dels senyorets, ho fan amb menys virulència i menys freqüència. I aquests hi reben més atencions. Però en aquella zona de Fontans a penes han entrat els metges. I les sanadores que en determinants moments hi han aplicat els remeis, han acabat sucumbint a la malaltia o s'hi han sentit impotents i hi han marxat”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA "C" EN LA MAR DE PARAULES (IV)

LA "G" EN LA MAR DE PARAULES (VII)

LA "P" EN LA MAR DE PARAULES (XI)