LA "F" EN LA MAR DE PARAULES (I)


-f (efa): Sisena lletra de l'alfabet.

Hi ha moltíssima gent als que els encanta viatjar, contemplar indrets diferents, embadalir-se en veure un monument, un miracle de la natura, una gastronomia diferent, Tot plegat és un encanteri, un plaer, un aport cultural per a la persona que es pot permetre de viatjar. Sé que no és el mateix, que aquest viatge que jo he iniciat al voltant de l'alfabet no té res a veure en un viatge en tren o en avió o qualsevol altre medi, però m'agrada fer-hi aquesta petita comparació. Puc imaginar-me que viatge en un tren molt especial que té parada en cada una de les lletres de l'alfabet. Visitar tots els indrets que ens proposa cada lletra sembla utòpic, però si que podem gaudir-ne d'alguns d'ells per fer-nos una idea del conjunt. Tot plegat potser ens fa enamorar-nos de determinats llocs, convertint algunes lletres en les nostres preferides, malgrat que, degut a la varietat que ens proposen, és difícil tenir preferències. En totes aquestes estacions hi ha paraules d'amor, de bellesa, d'emoció. Però també n'hi ha de dolor, d'angúnia, de por. En totes les lletres de l'alfabet es troba immersa la vida, amb coses bones i dolentes. Com en les grans ciutats, o petites. Fins en els indrets més meravellosos pot haver-hi un perill, alguna cosa que ens pot fer mal, que ens amenaça, mentre ho contemplem admirats. D'eixa manera és la vida, i d'eixa manera la tradueix l'alfabet perquè puguem entendre-la i explicar-la.

Però bo, parlem ara de la efa, la sisena estació. Aquestes són algunes de les visites que ens proposa:

-façana: Cada una de les parets d'un edifici que es veuen des del carrer.
-fada: Personatge màgic dels contes representat per una dona.
-faixa: Peça de roba que es col·loca al voltant de la cintura per a cenyir el cos.
-faldar: Falda d'una muntanya.
-fal·làcia: Mentida. Paraules o fets que es fan servir par a enganyar.
-fanàtic: Que defensa una creença política o religiosa amb una passió excessiva.
-fantasmagòric: Figures representades mitjançant una il·lusió òptica.
-farcell: Qualsevol cosa embolicada amb un tros de roba per a transportar-la.
-farcir: Omplir un aliment de carn o d'altres productes. Omplir molt una cosa.
-faristol: Moble de fusta o metall que utilitzen els músics per deixar les partitures.
També s'utilitza per recolzar un llibre quan llegim.

El vocable fantasmagòric ha estat utilitzat en el paràgraf del llibre “L'enigma del medalló”, un llibre especialment dirigit als joves, escrit per l'escriptor valencià Vicent Pascual. Es tracta d'una narració d'aventures amb personatges amagats en l'ombra i un apassionant teixit d'històries tèrboles que s'entrecreuen misteriosament.

Vicent Pascual Granell (Silla, 1944), és pedagog, mestre i escriptor, autor de novel·les i de llibres didàctics de text. És autor del Diccionari Tabarca Valencià-Castellà i Castellà Valencià.

“Sant Mateu semblava molt solitari en aquelles hores. Malgrat que l'alè fresc de la nit havia esbandit la xafogor calitjosa d'una vesprada de principi d'estiu, la gent encara sopava i els carrers, tret d'algun camperol apressat que arribava del camp, es veien poc transitats.
Recolzat a l'ampit de la finestra, des de la seua talaia al Pla de Sant Pere, Marc contemplava pensarós el perfil fantasmagòric de les ximeneres i les teulades, les velles parets molsoses, argentades per la pàl·lida lluïssor de la celístia, i aquells racons ombrius dels portals i carrerons per on s'esquitllaven ombres fugisseres, que semblaven alentir el pas en arribar a la feble claredat de la placeta”.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA "C" EN LA MAR DE PARAULES (IV)

LA "G" EN LA MAR DE PARAULES (VII)

LA "P" EN LA MAR DE PARAULES (XI)