LA "I" EN LA MAR DE PARAULES (VI)


Com anteriorment ja he comentat, les funcions de la “i”, malgrat la seua aparent feblesa, en son moltes i diferents. Per exemple, malgrat trobar-se enquadrada en la categoria de les vocals, de tant en tant fa la funció de consonant. En la selecció següent podem veure-la protagonitzant una sèrie de mots on fa eixa funció: ioga, iogurt... No hi ha dubte que és una lletra solidària i treballadora, que aporta a l'alfabet tot un conjunt de qualitats que l'enriqueixen.

Sisena selecció de la mar de paraules amb la lletra “i”:

-intrèpid: Persona que no té por dels perills.
-intricat. -intricada: Que és embullat, complicat, difícil de resoldre.
-invers. -inversa: Oposat o contrari a una altra cosa.
-invicte. -invicta: Que sempre ha vençut, que no ha perdut mai.
-ió: Àtom o grup d'àtoms que tenen una càrrega elèctrica. Pot ser positiu o negatiu.
-iode: Element químic sòlid. N'hi ha a l'aigua de la mar.
-ioga: Tècnica que la filosofia hindú proposa per a controlar el cos i la ment.
-iogurt: Aliment que es fa fermentant la llet
-iot: Embarcació preparada per a fer viatges de vacances o de diversió.
-irrealitzable: Projecte o cosa impossible de realitzar.

El vocable iot seleccionat avui, apareix en un paràgraf de la novel·la “Mañana cuando me maten”, de l'escriptor Carlos Fonseca.

Carlos López Fonseca (Madrid, 1959) és periodista i escriptor. Conreant les dues activitats ha estat especialitzat en temes de terrorisme i de política en general. D'una de les seues novel·les, “Trece rosas rojas”, feren una pel·lícula l'any 2007 que obtingué quatre premis Goya. L'any 2005 fou premiat com “Periodista de l'Any” per la Associació de Revistes d'Informació.

El llibre en el que apareix el vocable iot és un document extraordinari en el que se'ns narra un dels episodis més tràgics de la nostra -recent- història: les últimes execucions realitzades pel govern d'Espanya en la matinada del dia 27 de setembre de 1975. Eixe dia, malgrat que el dictador Franco ja es trobava a les portes de la mort, foren afusellades cinc persones. En aquest llibre apareixen les circumstàncies i les opinions de qualificats testimonis que ens ajudaran a comprendre millor algunes de les coses que van succeir.

“Dies abans, un altre incident inesperat ja havia estat a punt de tirar per terra l'operació. L'embarcació que ETA havia comprat per a traslladar a Gómez-Acebo a França es va soltar i va quedar a la deriva. No van amarrar bé el iot i la marea se l'empotà. Dies més tard va ser localitzat per un pesquer que el va portar a port i van trobar en el seu interior armes i documentacions falses -relata el ex etarra Ángel Amigo-. La policia va pensar que era utilitzat per a portar armes i passar a gent i no va arribar a assabentar-se de la finalitat del vaixell. La zona es va infestar d'agents i va caldre disminuir els moviments. Després va ocórrer això del frustrat intent de robatori d'un cotxe per part de Txiki (...). La campanya militar estiuenca fou un desastre i a l'acabament de l'estiu i començament de la tardor va haver-hi moltes caigudes”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA "C" EN LA MAR DE PARAULES (IV)

LA "G" EN LA MAR DE PARAULES (VII)

LA "P" EN LA MAR DE PARAULES (XI)