LA "M" EN LA MAR DE PARAULES (VIII)


Qualsevol temps passat, fou millor? És l'eterna pregunta. Però on és la resposta correcta? No n'hi ha, de resposta correcta. La societat on ens trobem, és complexa i en té tantes, de preguntes i de respostes, com de “socis” inscrits -i no inscrits-. A hores d'ara les xarxes socials: l'últim invent que ens permet participar i opinar de tot l'opinable, ens obri unes portes immenses per a rebre informació, però tanmateix per a controlar i dirigir interessadament les nostres opinions. Mitjançant les xarxes socials ens captiven amb documents gràfics i àudios perfectament realitzats on pretenen demostrar-nos quelcom que es fa i que no es bo per al país. Hi ha molta, de gent, que davant d'eixa informació, reacciona sense cap d'esperit crític, la comparteix i li dona via per a que molta altra gent la conega. L'autor de l'informe mai no dóna la cara, però no ho necessita. Les comparticions que la gent va fent estenen el missatge com si d'una gegantina taca d'oli es tractara, i arriba a milers de cases. En molts d'eixos missatges ens conten com de bé es vivia abans i com, els governants actuals, estan arruïnant el país. No ens donen cap solució. Dissimuladament deixen caure les idees, unes idees que quan hi ha eleccions reconeixerem i que, si han quallat al nostre cervell, votarem, sense adonar-nos-en que no provenen d'homes honrats, sinó d'éssers covards i mentiders que mai no donen la cara.

Vuitena selecció de la mar de paraules amb la lletra “m”:

-melòman. -melòmana: Persona molt aficionada a la música.
-melsa: Òrgan de l'aparell circulatori situat darrere de l'estómac, a la part esquerra del nostre cos.
-En sentit figurat: calma, lentitud per a fer les coses, parlar o caminar.
-memòria: Capacitat humana que ens permet recordar les coses.
-Part d'un ordinador on s'emmagatzema la informació que posteriorment es pot recuperar i utilitzar.
-menar: Conduir, guiar o dirigir un vehicle o una bèstia.
-menjar: Prendre aliments, mastegar-los i empassar-se'ls.
-Conjunt de coses que es mengen.
-Menjar-se les lletres o les paraules significa no pronunciar bé.
-Menjar-se a petons a algú és fer-li molts petons.
-menopausa: Quan li desapareix a les dones la menstruació de manera natural.
-mentida: Cosa que es diu que no és veritat. Diem que una cosa sembla mentida quan pensem que no pot ser, que no pot haver passat.
-mentider. -mentidera: Persona que diu coses que no son veritat.
-menys: Paraula que indica, en una comparació, que una cosa és més poc que una altra en quantitat o en qualitat.
-menysprear: Considerar que una persona o una cosa no té cap valor.

En un paràgraf del llibre de Luis del Val, Prietas las filas, he trobat el vocable mentida. En aquest llibre, l'autor ens narra els seus records d'infantesa en una Espanya on la Falange Espanyola tractava d'educar a la joventut en els seus principis, on regnava la ideologia feixista i militarista.

Luis del Val Velilla (Saragossa, 1944), periodista i escriptor. Algunes de les seues novel·les han estat guardonades en importants concursos nacionals, però la seua principal activitat professional l'ha dedicat al món de la radio, on ha obtingut entre altres premis, el Premi Ondas en dos ocasions.

“Pot ser que siga un sentiment individual i col·lectiu de mala consciència per no haver sigut agradables amb els nostres proïsmes en vida. El sentiment de culpabilitat judeocristià, que cada país l'assimila culturalment segons les seues pròpies peculiaritats, a Espanya cristal·litza amb gran entusiasme en els enterraments. No hi ha mort que no haja sigut una gran persona. Les seues virtuts en vida passen inadvertides, fins i tot sufocades pels seus vicis, però quan mor els vicis mai van existir i les virtuts són recordades amb tanta intensitat que sembla mentida que ningú s'haguera adonat. Com va dir Enrique Jardiel Poncela fent un símil taurí: A Espanya, per molt mal que ho hagen fet en vida, als morts sempre els traiem a coll”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA "C" EN LA MAR DE PARAULES (IV)

LA "G" EN LA MAR DE PARAULES (VII)

LA "P" EN LA MAR DE PARAULES (XI)