LA "P" EN LA MAR DE PARAULES (VII)

Avui, dia 24 de desembre, es celebra per aquestes contrades la Nit de Nadal, i per tot arreu sorgeixen missatges de pau, d'amor, d'alegria, de bons auguris. Sembla que en aquests dies no tinga cabuda la pena. Despús-ahir es feu el sorteig de la loteria de Nadal i encara, als telediaris, apareixen les imatges de la gent que ha aconseguit un premi. No hi ha cabuda, o a penes n'hi ha, per a notícies diferents, tot és cordialitat. No vaig a ser jo qui s'hi manifeste en contra d'aquest sobtat, i programat, esclat d'amor i bon rotllo, no. També jo l'he viscut des de petit i ho he celebrat el millor que he pogut. Però és que, en tot i això, he trobat en la selecció d'avui la paraula pena i no he pogut deixar de pensar que potser els pobres, els marginats de la societat, son avui més pobres i més marginats, perquè nosaltres, desitjant-nos tanta felicitat, els fem a ells més invisibles. I en tant que compartim àpats i regals, de vegades inútils, ens oblidem de la solitud i de la pena que sofriran aquells que no han tingut la sort de néixer ací o de gaudir de una situació econòmica justa. No podrem arreglar el món, es clar. Tampoc ens interessa fer-ho. A la fi, per molt que diguem, no tenim matèria d'herois i de màrtirs, i tot queda, doncs, en paraules, en la mar de paraules...

Setena selecció de la mar de paraules amb la lletra “p”:

-pedra: Matèria natural sòlida i dura que forma les roques.
-Trosset de substància dura que es forma en algunes parts del cos, com els ronyons o la bufeta, i que fa molt de dolor.
-peix: Animal vertebrat que viu als rius o a la mar.
-Signe dotzè del zodíac.
-pèl: Cada un dels apèndix en forma de fils que cobrixen la pell dels mamífers.
-Quantitat molt petita d'una cosa.
-pelatge: Pell i pèl dels animals.
-pel·lícula: Cinta de cel·luloide on queden gravades les imatges que es filmen o fotografien.
-Capa molt fina que formen alguns productes o que es forma a la superfície d'un líquid.
-pena: Càstig que s'imposa a la persona que ha comés un delicte.
-Sofriment o tristesa per algú o per alguna cosa.
-penis: Òrgan de l'home que li serveix per a orinar o per a tenir relacions sexuals.
-penjoll: Joia o adornament que es porta penjat al coll.
-penó: Bandera o estendard petit.

El vocable penis apareix en un paràgraf de la novel·la de l'escriptor Ken Follet, El valle de los leones, una trepidant novel·la d'espionatge i intriga, que es desenvolupa en Afganistan a les primeries dels anys vuitanta del segle passat. És una història on la violència i l'amor conflueixen, en uns personatges que tenen la vida pròpia que aquest autor sap sempre donar-hi.

Ken Follet (Cardiff, Gal·les, 1949), és autor d'un gran nombre de novel·les de les quals se n'han venut més de 150 milions de còpies. Quatre dels seus llibres han arribat al rànquing de llibres més venuts. Ha estat guardonat amb nombrosos premis i distincions.

“El penis de Ellis havia caigut a un costat, recolzant-se sobre el seu ventre. Ella va pessigollejar el pèl vermellós-daurat del seu entrecuix amb la punta dels dits. Ja quasi havia oblidat el que era fer l'amor amb Ellis. Resultava tan diferent de Jean Pierre... A aquest li agradaven els preparatius minuciosos: bany d'oli, perfum, llum de ciris, vi, violins. Era un amant enutjós. Li agradava que ella es llavara abans de fer l'amor, i ell corria sempre al bany després de fer-lo. Mai la tocava mentre ella tenia la menstruació, i, certament, no haguera xuplat els seus pits i engolit la llet com Ellis havia fet”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA "C" EN LA MAR DE PARAULES (IV)

LA "G" EN LA MAR DE PARAULES (VII)

LA "P" EN LA MAR DE PARAULES (XI)