LA "P" EN LA MAR DE PARAULES (III)


Pensar és viure. Resulta una obvietat dir que només qui està viu es troba en disposició de pensar. Per hi ha coses que ens ajuden a pensar millor, vull dir, d'una forma més fluïda. La ment ha d'estar oberta, disposada sempre a rebre la informació que l'entorn ens transmet. És per això que, de petits, anem a l'escola i ens passem una part important de les nostres vides estudiant i aprenent. Viatjar és un altre element fonamental per a tenir un coneixement del món que ens envolta, de la gent diferent que hi ha, de les distintes cultures. En tot això, el món, és immensament ric. A hores d'ara, en el món privilegiat que vivim, les xarxes d'informació ens ofereixen una eina impagable per accedir-hi a qualsevol arxiu informàtic, d'on podem treure una quantitat immensa d'informació. Tot això ens ajuda a pensar, si és que sabem triar d'entre tanta informació, aquella que en realitat necessitem. I no sempre estem en disposició de poder-ho fer. De vegades, l'excés ens satura, ens aclapara i no ens deixa pensar amb fluïdesa. I és que no hi ha res perfecte. On és, la mida justa? Una eina força important per a la nostra formació, informació i esbarjo és el llibre: els llibres. Llegir és endinsar-se en la proposta que algú ens fa, fer-la nostra i viatjar en els temps, en la distància, en el pensament, en les idees... en la vida, i viure'n una, de paral·lela, diferent, totalment allunyada de la nostra realitat inicial i, tanmateix, dintre d'ella, inseparable, apassionant i, potser, meravellosa. També, llegir, és viure. I pensar. D'això dels llibres, parlarem més endavant, en apropar-nos a la proposta de lectura que faré després de la selecció de mots d'avui, que en duu un que és fonamental per a l'existència dels llibres: el paper.

Tercera selecció de paraules amb la lletra “p”:

-pantaló: Peça de vestir que cobreix el cos des de la cintura cap avall i les dues cames per separat.
-panteix: Respiració agitada i difícil que hom fa després d'un esforç.
-pantomima: Obra de teatre muda que es fa amb gestos del cos i la cara.
-panxa: Part del cos humà que conté l'estómac i els intestins.
-pany: Mecanisme per a tancar la porta o una altra cosa.
-papallona: Insecte que té el cos llarg i unes ales molt grosses.
-Manera de nedar amb el cos de cara per avall.
-paper: Producte en forma de fulls que es fa a base de fusta, draps, palla i altres fibres vegetals. Es fa servir per a escriure i imprimir llibres, revistes, diaris...
-Personatge que un actor o actriu ha de representar.
-paperassa: Conjunt de papers que es fan servir en els llocs oficials.
-papereria: Botiga on es venen diverses classes de productes fets de paper.
-papereta: Full petit de paper utilitzat per a votar o per a escriure alguna cosa.

El vocable paper fou utilitzat, en el paràgraf que posaré tot seguit, per l'escriptor nord-americà Ray Bradbury en la novel·la Fahrenheit 451, on es narra la història de Montag, un bomber, la missió del qual, en lloc d'apagar incendis consisteix en provocar-los cremant llibres, per tal que la gent d'aquella societat no pogués llegir, i per tant tingués limitat el pensament. Una novel·la fascinant, que més tard es convertí en pel·lícula per al cinema.

Raymond Douglas Bradbury (Waukegan, Illinois, 1920 – Los Ángeles, California, 2012). Novel·lista, assagista, dramaturg, guionista i poeta.

“Un, dos, tres, quatre, cinc, sis, set dies. I cada vegada que ell eixia de casa, Clarisse estava per allí, en algun lloc del món. Una vegada, Montag la va veure sacsejant una noguera; una altra, asseguda en la gespa, teixint un jersei blau; en tres o quatre ocasions, va trobar un ramillet de flors tardanes en el porxo de sa casa, o un grapat d'anous en un xicotet embolcall, o diverses fulles tardorenques acuradament clavades en una quartilla de paper blanc, subjecta a la seua porta. Clarisse li feia companyia cada dia fins a la cantonada. Un dia, plovia; el següent estava clar; l'altre, bufava un fort vent, i el de més enllà, tot estava tranquil i en calma; l'endemà a aquell dia en calma va ser semblant a un forn estiuenc i Clarisse va aparèixer amb el rostre cremat pel sol”.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

LA "C" EN LA MAR DE PARAULES (IV)

LA "G" EN LA MAR DE PARAULES (VII)

LA "P" EN LA MAR DE PARAULES (XI)