LA "Q" EN LA MAR DE PARAULES (I)


q: Dissetena lletra de l'alfabet. Aquesta lletra va sempre seguida d'una “u”, que es pronuncia quan va davant de “a, o” o quan porta dièresi, com a “quan” i “qüestió”, però no es pronuncia davant de “e, i”, com a “quilo” o “queixal”.

Parlava jo fa uns dies amb una persona que fa teatre en un grup amateur, i que es queixava de que el director l'havia donat un paper poc rellevant en l'obra que anaven a interpretar. Jo li deia que tots els papers d'un obra tenen rellevància i són necessaris per a donar-hi vida a un espectacle. Em sembla que no vaig tenir èxit en la meua argumentació, però m'acudeix a la memòria a l'hora de començar a escriure a propòsit de la lletra que ara em pertoca: la q. Després de disset capítols dedicats a la lletra p, ¿quina importància té, per a l'alfabet, la que ve a continuació i que només va a ocupar-ne, com a molt a estirar, dos? És clar que, com en el cas del teatre, les coses no poden valorar-se d'eixa manera. En l'alfabet, a pesar d'actuar en menys paraules, té la q exactament la mateixa importància que totes les demés lletres. A moltes paraules hauria de buscar-se'ls altra grafia diferent en cas de no existir la q, i això li dóna exactament la importància que mereix, és a dir, tota.
Primera selecció de la mar de paraules amb la lletra “q”:

-quadern: Conjunt de fulls de paper units en forma de llibre.
-quadra: Estable de cavalls, de muls o d'ases.
-quadre: Figura o objecte de forma quadrada.
-Tela o làmina emmarcada on hi ha un dibuix o una pintura.
-Resum d'un text o d'una lliçó o conjunt de dades ordenades de manera que es puguen consultar fàcilment.
-quadrienni: Espai de temps de quatre anys.
-quadrimestre: Espai de temps de quatre mesos.
-qualificació: Nota o puntuació que es dóna a una persona que s'ha examinat o que ha participat en un concurs o en una prova esportiva.
-Opinió subjectiva que ens mereix una persona o una cosa.
-qualitat: Característica o grup de característiques que fan que una cosa siga bona o dolenta.
-Cada una de les característiques o de les propietats de les coses.
-Conjunt de coses bones que representen les qualitats d'una persona.
-quantitat: Número que ens diu si hi ha moltes o poques persones o coses.
-Conjunt, part o tros, gran o petit, d'una cosa.
-quarantena: Conjunt de quaranta unitats.
-Aïllament que es fa fer a les persones quan venen de zones on hi ha una malaltia o un determinat virus.
-quars: Varietat cristal·litzada de sílice. És un mineral dur, molt abundant a la natura i un dels components del granit.

El vocable quadern apareix, a més que en el títol, en un paràgraf de la novel·la de l'escriptor alcoià Silvestre Vilaplana El quadern de les vides perdudes. Es tracta d'una molt bona novel·la d'intriga inquietant i plena de sensibilitat i sorpreses que fou guardonada amb el Premi Alfons el Magnànim.

Silvestre Vilaplana i Barnés (Alcoi, 1969). És escriptor i poeta. Ha estat guardonat amb diversos premis i reconeixements, com el Premi de la Crítica Serra d'Or, el Premi Ciutat d'Alzira o el Premi Miquel Martí i Pol de Poesia. L'any 2000 va rebre el Premi Nacional de Poesia Miguel Hernández. El 2016 va rebre el Premi de Novel·la Negra de Tiana-Memorial Agustí Vehí, entre altres premis.

“M'he refugiat de la nit en els llibres i en el quadern. Tampoc no tenia res millor per fer. Les meues mans han recorregut la pols suau de les prestatgeries i les pàgines dels volums. A mesura que he anat decidint les exclusions, he anat cal·ligrafiant-ne les essències en el meu petit bloc de records. Em coïen els ulls i l'ànima quan he acabat. Sobre la taula s'amuntegaven nou condemnats i em semblava que s'abraçaven temorosos.
Amb l'aurora s'ha dibuixat el silenci. La llum matinera acaronava la pintura escrostonada de la paret, quan m'han vingut ganes de cloure els ulls”.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA "C" EN LA MAR DE PARAULES (IV)

LA "G" EN LA MAR DE PARAULES (VII)

LA "P" EN LA MAR DE PARAULES (XI)