LA "R" EN LA MAR DE PARAULES (II)


En la selecció d'avui hi ha un vocable amb un contingut especial que em mou a la reflexió: raó. Fonamentalment la raó consisteix en la facultat que tenim per a discórrer per mitjà de la intel·ligència; però ens diu moltes coses més, aquesta paraula. Cadascuna de les maneres en què intentem resoldre qualsevol cosa, són les raons que esgrimim per a fer-ho. Perdem la raó si ens tornem bojos i no podem raonar de manera coherent. Quan hom és responsable dels seus actes amb totes les conseqüències, és perquè està en ús de raó. Allò que explica, justifica i fa entenedora una cosa és la raó de ser d'eixa cosa. Si una cosa es fa sense justificació, és feta contra raó. Em podria estendre més, però em pense que n'hi ha prou. Per a mi queda clara la fusió que hi ha entre raó i intel·ligència. És clar que sense aquesta última no hi ha possibilitats de raonar. I això em duu a mirar-me a mi i a sentir pànic de que un dia es done aquesta situació. Ha de ser terrible, perdre la raó, viure en un món immers al no-res, no conèixer les persones que estimaves, ser un no-ser... Però sense arribar a situacions tan dramàtiques, mirant la societat on vivim, és fàcil trobar actituds que ens semblen incoherents fetes per gent que -aparentment- es troben en ús de raó. Situacions d'injustícia, d'insolidaritat, d'egoisme conviuen amb nosaltres dia rere dia, són part “normal” de les relacions humanes. I és per això que solem dir que aquest món no és just. Però, per quina raó no és just? Aquesta reflexió no ens interessa fer-la, doncs les nostres raons serien molt difícils de justificar.

Segona selecció de la mar de paraules amb la lletra “r”:

-raig: Quantitat d'un líquid o d'un gas que surt o s'escapa d'un forat, d'una aixeta o d'un aparell.
-Cadascuna de les ratlles de llum que surten d'un cos lluminós.
-Conjunt de les partícules d'energia que surten d'un cos.
-Cadascuna de les varetes metàl·liques d'una roda de bicicleta.
-raïm: Fruita que té forma d'un conjunt de grans rodons que estan units entre ells.
-rajola: Peça de ceràmica per a fer paviments o recobrir les parets d'una habitació.
-ramat: Conjunt d'animals que es crien i pasturen junts.
-rampa: Terreny que fa pendent.
-Construcció inclinada que hi ha entre un lloc alt i un lloc baix per a poder baixar i pujar.
-Contracció forta i dolorosa d'un múscul.
-rampell: Desig que ens ve de sobte de fer una cosa i que no dura gaire.
-rancúnia: Sentiment d'odi contra algú i de ganes de fer mal.
-raó: Facultat que tenim les persones de pensar amb intel·ligència.
-raspall: Instrument per a fregar o netejar. També per a netejar-se les dents.
-ratlla: Línia feta damunt d'un paper, d'una roba o d'altra superfície.
-Línia de paraules en la pàgina d'un llibre o d'altre escrit.
-Plec o doblec que es fa als camals d'uns pantalons.

El vocable rampa apareix en un paràgraf de la novel·la de Thomas Harris, Hannibal. Aquesta novel·la pertany a la sèrie que dedicà aquest autor a un personatge força especial: el doctor Hannibal Lecter, un ésser considerat per molts com un monstre, capacitat per a cometre les més grans atrocitats. La primera de les novel·les, publicada l'any 1981, es titulà Red dragon; la segona, publicada l'any 1988, fou The silence of the lambs; tercera, publicada l'any 1999, fou Hannibal. I n'hagué una quarta, publicada l'any 2006, amb el títol de Hanniba rising. Totes aquestes novel·les van ser adaptades al cinema, i la que més èxit tingué fou The silence of the lambs (El silenci dels corders) que fou nominada als premis Òscar l'any 1991, obtenint-ne cinc d'ells. La novel·la Annibal ha estat considerada per la crítica com una de les novel·les més aterridores del nostre temps.

“El Mustang de Clarice Starling va rugir en pujar la rampa d'entrada a l'edifici del BATF en l'avinguda Massachusetts, caserna general llogada al reverend Sun Myung Moon per raons d'economia.
A l'interior del cavernós garatge, esperaven tres vehicles: una vella furgoneta camuflada, que obriria la marxa, i altres dues negres d'operacions especials, que la seguirien”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA "C" EN LA MAR DE PARAULES (IV)

LA "G" EN LA MAR DE PARAULES (VII)

LA "P" EN LA MAR DE PARAULES (XI)