LA "S" EN LA MAR DE PARAULES (VI)


          De tant en tant l’idioma ens obsequia amb vocables curiosos, o això és el que en pense jo. N’he inclòs un d’ells en la selecció següent: setciències. Quantes vegades ens hem trobat en eixe tipus de persona!! El que tot ho sap. El que es sent capacitat, i amb suficiència, per a parlar de qualsevol tema, i en té solucions infalibles i incontestables. Vinc a comparar-lo amb els tertulians que acudeixen als programes de televisió. Bo, no tots són igual, és clar, però n’hi ha un bon grapat que gosen parlar, amb un coneixement prou just de política, economia, religió, drets socials, tribunals, feminisme, esport... i en tenen una resposta adient –o això pensen ells- per a tot. Parlen amb fluïdesa, sens cap dubte i semblen ser il·luminats per alguna qualitat que els fa ser especials. De vegades, escoltant-los, en pense que qualsevol d’eixos il·luminats ens podria governar, doncs tenen totes les preguntes i totes les respostes i totes les solucions. Què més podem demanar? Qui són, en realitat eixos savis? No són ningú. La seua sapiència es basa en haver llegit la contracoberta d’alguns llibres, i poc més. És per això, que per englobar aquesta raça de falsos intel·lectuals, l’idioma ha creat el mot adequat que els qualifica: setciències.

          Sisena selecció de la mar de paraules amb la lletra “s”:

          -senzill: Que no és gens complicat, que és fàcil.
                    -Que és simple, format per pocs elements.
                    -Que no té adornaments, que no és luxós.
                    -Persona que actua o es comporta amb naturalitat i de manera espontània.
          -sepeli: Enterrament d’un cadàver.
          -ser: Estar present, algú o alguna cosa, en un lloc i en un moment determinat.
                    -Existir, tenir realitat.
          -seré. –serena: Tranquil, sense agitació ni preocupacions.
          -serralada: Conjunt de muntanyes situades unes al costat de les altres.
          -servei: Acció o activitat útil.
                    -Activitat pública o oficial que ajuda la gent a resoldre problemes.
                    -Conjunt de persones que s’encarreguen de les feines d’una casa, d’un hotel o d’un restaurant.
                    -En tennis i altres jocs, fet de servir la pilota.
          -sessió: Cadascuna de les reunions que fan els membres d’una junta, d’un tribunal, d’un parlament o d’una associació.
                    -Cada una de les vegades que es passa una pel·lícula al cinema o es representa una obra al teatre.
          -set: Sis coses més una.
                    -Necessitat o ganes de beure.
          -setciències: Persona que presumeix de saber-ho tot.
          -setze: Quinze coses més una.

          Dos vocables numerals arreplegats en la selecció anterior, set i setze apareixen en un paràgraf del relat Vindran pluges suaus de l’autor nord-americà Ray Bradbury, i que forma part del llibre Cròniques marcianes. En aquest llibre, escrit l’any 1950, descriu els primers intents dels poderosos del planeta Terra per tal de conquerir i colonitzar el planeta Mart. Es tracta d’un llibre clàssic de ciència ficció, fonamental en la carrera d’aquest escriptor.

          Ray Bradbury (Waukegan, Illinois, 1920 – Los Ángeles, Califòrnia, 2012). Escrigué contes i novel·les de diferents gèneres, des del policial fins el realista i costumista. També escrigué poemes i assajos, però és recordat fonamentalment com a escriptor clàssic de ciència ficció. Treballà com argumentista i guionista de nombroses pel·lícules i sèries per a la televisió. Existeix, en el seu honor, un asteroide que es diu (9766) Bradbury.

“La veu del rellotge va cantar a la sala: “tic-tac, les set, hora d'alçar-se, hora d'alçar-se, les set”, com si temera que ningú s'alçara. La casa estava deserta. El rellotge va continuar sonant, repetint i repetint cridades en el buit. “Les set i nou, hora del desdejuni, Les set i nou!” En la cuina el forn del desdejuni va emetre un subtil sospir, i del seu tebi interior van brollar vuit torrades perfectament daurades, vuit ous fregits, setze llotges de pernil, dues tasses de café i dos gots de llet fresca”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA "C" EN LA MAR DE PARAULES (IV)

LA "G" EN LA MAR DE PARAULES (VII)

LA "P" EN LA MAR DE PARAULES (XI)